Objektív tisztítás

Szeretünk vintage objektíveket használni. Van egy Chinon 28mm-es okjektívünk, amihez úgy sikerült hozzá jutni, hogy az egyik lencsetagon gomba volt. Így a feladat adott volt, szétszedni és kitisztítani.

Már régóta készültem rá, hogy szétszedem. Most volt rá egy egész nap, rájönni a szétszerelésére. Mivel nem egy gyakori objektív, nincs róla az interneten konkrét leírás, mit hogyan kell szétszedni. Viszont számos objekívről olvastam már, hogyan kell szerelni. Az egész szerelés egy kaland volt. Elkezdeni bontani, szétpakolni, felfedezni.


Így nézett ki a gomba a 3. lencsetagon.

Kicsit olyan volt, mint egy órát szerelni, csak ez sokkal nagyobb óra, nem kell nagyító hozzá. Viszont vannak mechanikai részek benne, amiket nem árt úgy visszarakni, hogy az utána működjön is. A blende állító mechanizmus a legbonyolultabb része az objektívnek, különösen, hogy itt 3 funkcióval is lehet zárni a lamellákat.

Ez a rész valahogy így nézett ki:

És kiszerelve így:

 

Miután pedig szétszerelve feküdt előttem a lencsefőzelék, minden része megtisztítva, jöhetett az összeszerelés. Elsőre nem is sikerült tökéletesen, félig vissza kellett bontani és kijavítani a hibát, utána viszont már szépen dolgozik.

 

Néhány képet még találtok az instagramunkon:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük